en

Who’s afraid of Peggy Olislaegers?

Peggy Olislaegers

Campaign Dutch Dance Festival 2013 / © Annaleen Louwes & Esther Noyons
Aftertaste luwak steamed luwak as plunger decaffeinated extraction.
Marshall McLuhan / Counterblast (1964) / photo © Matteo De Fina
Thenjiwen Kosi / Gala (Rejoicing, 2023)

Peggy Olislaegers (1966) is een toonaangevend adviseur in Europa en geeft artistiek en strategisch advies aan leiders in de podiumkunsten. Ze werd een gevestigd adviseur tijdens haar directeurschap van de Nederlandse Dansdagen (2010–2016), tijdens welke ze innovatieve Europese projecten zoals Act Your Age, Performing Gender en Pivot Dance mede vormgaf en als consultant in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk en België werkte. Van 2015 tot 2019 was Peggy Olislaegers Artistic Associate van Rambert, het nationale dansgezelschap van Groot-Brittannië. Sinds 2019 is ze Associate on Research and Development van Het Nationale Ballet.

Peggy Olislaegers, opgeleid aan de Tilburgse Dansacademie, heeft ervaring in nagenoeg alle aspecten van de podiumkunsten, van performer en maker tot programmeur en algemeen directeur. In Europa wordt zij gezien als een pionier in de dansdramaturgie. Zij staat bekend om haar brede kennis en haar gevoeligheid voor nieuwe ontwikkelingen in de podiumkunsten, en adviseert zowel leiders uit de hiphop, moderne dans als de balletkunst. Zo werkt zij o.a. met choreograaf Joseph Toonga (VK), Alida Dors (NL) en choreograaf en festivaldirecteur Omar Rajeh (Libanon/Frankrijk).

In het Verenigd Koninkrijk was zij een van de gezichten van het nationale project Surf The Wave, waarin ze programmeurs en festivaldirecteuren trainde (2018–2019). Zij was jarenlang betrokken bij het programma van het Italiaanse festival B-Motion, en stond choreografe Nanine Linning bij in belangrijke stappen in haar carrière in o.a. Duitsland en de USA. In seizoen 2020-2021 stond zij als interim-directeur het team van Theaterfestival Boulevard (NL) bij, en bereidde zij deze organisatie voor op een volgend leiderschap.

Peggy Olislaegers stelt vragen bij dat wat vanzelfsprekend lijkt. Zij benoemt, bevraagt en articuleert manieren van maken en werken, en neemt daarin haar brede kennis van internationale ontwikkelingen in de kunst- en cultuursector mee. Zij heeft een brede ervaring in het faciliteren van cultuurveranderingen in teams en organisaties.

Dans Activist

 

In actie komen is voor mij een kern. In al het werk dat ik doe.

Ik ben een dans activist, en maatschappelijk activisme heeft vele vormen nodig.

Míjn activisme krijgt vorm in de ontmoetingen en relaties die ik bouw. Live. Intiem. Op scherp. Waarin  een conflict een oprechte investering in de relatie kan zijn.

Ik ben een dans activist. Mijn activisme is gevoed door alles wat dans mij geleerd heeft en leert. Als je samen danst leer je hoe je samen de ruimte kunt delen. Hoe je tegenritmes kunt creëren. Hoe je elkaar kunt aanvullen. Hoe je grandioos kunt falen. En opnieuw kunt beginnen.

Zo ben ik ook graag in dialoog.

Ja, ik ben een dansactivist! Mijn interpretatie van dit woord is voortdurend in beweging, opzettelijk, als een hulpmiddel om de reflectie op mijn dagelijkse praktijk te versterken.

Ik leer door te doen. Mijn conceptueel denken verdiept zich via het doen.

Ik juich keuzes toe die voor de hand lijken te liggen.

Ik zet vraagtekens bij keuzes die voor de hand lijken te liggen.

Ik omarm de verantwoordelijkheid om aannames en verwachtingen in mezelf, in de mensen met wie ik werk en in de bredere samenleving waarin ik leef in twijfel te trekken.

Ik ben een dansactivist.

Ik sta voor de live ontmoeting. Het gesprek. De ogenschijnlijke chaos van de improvisatie. Het vinden van een ritme. Het vinden van een nieuwe structuur, een nieuwe vorm.

Ambera Wellmann / Elbraw
Markus Schinwald / ANEW3 Cover / © Markus Schinwald
Mous Lamrabat / Coexisting Cultures (2023)
Valentin Fougeray / Balance
Thomas J. Price / Moments Contained / Rotterdam Central Station (2022)
Pixy Liao / From the series Experimental Relationship / © Pixy Liao

Cornelia Parker / The Brass Band
Barbara Kruger / Skate / site specaific installation / Coleman Skatepark, Manhattan, New York (2017)
© Unkwown
Prue Stent / Body Orbit
© Unkwown
Simone Leigh / Large Jug (2022)

Mathieu Mercier / Love and Hate
Lucio Fontana (1899–1968) / Concetto Spaziale, Attesa
Wangechi Mutu / Untitled from Eve (2006)
Louise Bourgeois / Textile sculpture

Elina Brotherus / Disobedience after VALIE EXPORT / Stand Up, Sit Down / © Elina Brotherus
Red, yellow, green and blue, basic colors
Louise Bourgeois / Arched Figure (1997)
Maurizio Nannucci / Listen to your eyes (2016)

© unknown
Cosmic-Drive / © Katinka-Schuett (2019)
Peggy Olislaegers (nl)

David Shrigley / Sign blue (2015)
Daniel Firman / Esther (2006)